duminică, 27 iulie 2008

Referat Art Nouveau

Art Nouveau

Perioada de la sfarsitul sec. XIX a oferit un teren fertil de studiu pentru istoricul de arta este totusi surprinzator ca miscarea Art Nouveau a fost la inceput considerata ca una din numeroasele fenomene stilistice nereusite ale secolului, fiind considerata prin excelenta decorativa si superficiala. De aceea pe fatada unei case construite in stilul art nouveau scria: De esta fachada no es responsable el actual proprietario. Miscarea art nouveau trebuie pretuita din mai multe motive.

Ea contine intr-o oarecare masura un dualism: in privnta aspectelor cotidiene exponentii sai actionau practic fara sa stabileasca o legatura prea indepartata cu teoriile estetice ale lor. Dezvoltarea tehnica de astazi ne indreptateste sa fim plin de uimire si teama si e usor sa te identifici cu artistii idealisti din epoca art nouveau care, prin rafinamentul lor estetic, se aflau in opozitie cu aceasta dezvoltare similara.

Primele mari expozitii ale stilului au aparut abia dupa razboi: in cadrul Muzeului de Arta Aplicata de la Zurich expozitia lui Hans Curjel si la muzeul Londonez Victoria si Albert, expozitia lui Peter Floud(1952). Printe cele mai renumite se numara expozitia de la muzeul de arta moderna din New York(1958) si cea de la Paris(1960).
Definirea stilului

•Conceptia formei: linia asimetrica care se termina printr-o miscare ca de bici, incarcata parca de energie constituie principala caracteristica de oranmental al stilului art nouveau. Intodeauna vie, in permanenta miscare ornamentatia apare echilibrata. Privind mai in adancime remarcam stradania de a stapani miscarea prin intermediul unei armonii bine echilibrate. Aspectul cel mai important al decoratiei este capacitatea sa de a sublinia structura formei si apoi de contopi atat obiectul cat si ornamentul lui intr-o entitate organica: scopul devine astfel unitatea si sinteza.

Exista mai multe stiluri art nouveau. Stilul abstarct si structural simbolic se gaseste in sfera culturala franco-belgiana(decoratia executata de Guimard pentru Metro). Stilul floral si organic se gaseste la Nancy(Emile Gallé sa prezentat la expozitia de la Pris din 1900 cu o masa de lucru cu machetarie din diferite esente). Conceptia liniara, bidimensionala si simbolica a atins culmile prin scoala de la Glasgow(detaliile de ornament amintesc muguri stilizati ori boabe de fasole, se introduc siluete feminine dezinvolte invaluite in conturul unor picaturi de lacrimi care cad or se circumscriu unor tipare liniare.

Niciun comentariu: