miercuri, 3 septembrie 2008

Referat Administratie publica

1) Desfasurarea activitatilor in UE; 2) Continuarea accentuata a reformei in AP si 3) Realizarea unei AP bazata pe cunostinte (cunoastere)
In legatura cu prima provocare este de amintit ca inca din 2004 au fost identificate domenii care necesitau imbunatatiri, evocandu-se in primul rand reforma administratiei publice (toate aspectele, in special administratia locala si regionala, reforma functiei publice, descentralizarea, coordonarea politicilor, procesul parlamentar, transparenta si liberul acces la informatii).

Sigur, pe parcurs, s-au intreprins o serie de masuri legislative, organizationale si de pregatire a personalului care lucreaza in AP dar ele, se constata, ca nu au fost suficiente.

Intrebarile care ni le punem se refera la ce trebuie facut de urgenta. Astfel este necesara printre altele:
- profesionalizarea acelerata a personalului de conducere si a celui de specialitate. Stabilirea regulii ca ocuparea unui post de conducere sa fie precedata de parcurgerea unui program de management;
- desfasurarea unui proces de descentralizare in continuare insotit de autonomia financiara adecvata. Aceasta priveste mai ales transferuri de atributii prin responsabilitati de la Administratia Publica Centrala la cea Locala in conditiile in care APC devine treptat sediul unor interventii de conceptie si de sinteza;

- multiplicarea actiunilor practice referitoare la dezvoltarea AP;
- cresterea motivarii personalului din AP pentru a evita fluctuatia, mai ales a specialistilor din acest domeniu;
- consolidarea statutului functionarului public. In prealabil trebuie foarte bine selectionati functionarii publici. Credem ca, fara a altera demersurile democrate persoanelor care candideaza la ocuparea unor posturi prin procedeul alegerilor la diferite niveluri, trebuie sa raspunda unor criterii limita de acceptare care sa confirme valoarea candidatilor.

Cea de a doua provocare referitoare la continuarea accentuata a reformei in AP are in vedere concentrarea mai ales asupra:
- validarii scopului strategiei de accelerare a reformei in AP si anume existenta unei administratiei eficiente si democratice;
- realizarea prioritatilor reformei in AP si anume: reforma functiei publice si crearea unui corp profesional de functionari publici; continuarea programului de descentralizare si deconcentrare si imbunatatirea procesului de formulare a politicilor publice;
- promovarea noului management public cu cele cinci domenii ale sale: economica, sociala, cultural educativa, comportamentala si operationala ;

- asigurarea profesionalizarii noilor manageri publici.
In privinta celei de a treia provocari consideram ca este vorba de un concept de mare actualitate mai ales pentru AP. Aceasta deoarece demersurile stiintifice privind problematica punerii in prim plan a cunostintelor s-a indreptat mai ales spre sectoarele economice.

In cele ce urmeaza prezentam ca noutate modul in care se poate caracteriza AP bazata pe cunostinte

1. AP bazata pe cunostinte reprezinta o noua fizionomie a acestui sector in care cunostintele vor sta la baza tuturor actiunilor.
AP bazata pe cunostinte se va ocupa, in mare masura, de producerea, valorificarea si extinderea bunelor practici avand o incarcatura mare cu active intangibile.

Niciun comentariu: