miercuri, 3 septembrie 2008

Referat Cresterea bovinelor

In ceea ce priveste bovinele, acestea reprezinta, fara indoiala, una din cele mai importante specii, in cadrul animalelor de ferma. Acestea sunt principalele furnizoare de lapte, un produs alimentar de prima necesitate. Laptele si produsele rezultate prin prelucrarea lui : lapte fermentat, branzeturi, unt etc., provin in proportie de 90 - 95 % din cresterea bovinelor. Pe langa lapte, carnea de bovine are o pondere destul de ridicata (cca. 35 - 40 la suta) din consumul total de carne al populatiei in tara noastra.

Laptele si produsele rezultate prin prelucrarea lui: lapte fermentat, branzeturi, unt etc., provin in proportie de 90 - 95 % din cresterea bovinelor. Pe langa lapte, carnea de bovine are o pondere destul de ridicata (cca. 35 - 40 la suta) din consumul total de carne al populatiei in tara noastra.

Dintre rasele de bovine amintim:
-RASA FRIZA (este o rasa originara din Olanda, care s-a raspandit in multe alte tari: Germania, Danemarca, Anglia, Suedia, Belgia, Norvegia, Polonia, Romania, Italia etc.)
-RASA HOLSTEIN FRIZA
-RASA SIMMENTAL (este originara din Elvetia si s-a raspandit in numeroase tari europene)
-RASA BALTATA CU NEGRU ROMANEASCA (la formarea acestei rase, au participat rasele Friza si Holstein, care s-au transportat din Canada, Anglia, Polonia si Danemarca, Olanda)
-RASA BALTATA ROMANEASCA
-RASA BRUNA DE MARAMURES

La bovinale crescute in mod traditional in ferme familiare (cu 1 - 5 capete), adapostul se poate face din: caramida, paianta cu pardoseala din asfalt, caramida sau lemn, usor inclinat spre partea posterioara a animalului, pentru a aigura scurgerea dejectiilor si a apei uzate.

Inaltimea adapostului poate fi intre 2,40 - 2,80 m. Latimea usilor este, in general, intre 2,00 - 2,30 m, cu deschidere in afara. Ieslea pentru furajare se face din caramida sau lemn: aceasta trebuie sa fie neteda, bine etanseizata, rezistenta si usor de curatat. Pentru exploatatii zootehnice mai mari, cu un numar de 12 pana la 200 de capete, toate lucrarile din adaposturi se fac prin sisteme menanizate.

Nutreturile folosite in hrana animalelor producatoare de lapte se grupeaza in: nutreturi suculente (nutreturile verzi, suculentele de iarna, silozul din porumb, semisilozul de lucerna, semisilozul di ierburi de pajiste, sfecla furajera, guliile furajere, cartofii furajeri, taieteii de sfecla, melasa)nutreturi fibrose si grosiere
cutreturi concentrate (boabele de porumb, boabele de orz, boabelede ovaz, boabele de secata, boabele de grau, boabele de sorg, boabele de mazare, floarea soarelui, boabele se soia, boabele de soia, tarata de grau, srotul de floarea soarelui, srotul de soia, srotul de in, faina de carne, faina de peste)substantele de sinteza.

INGRIJIREA consta in:
-scoaterea zilnica pentru miscare;
-adaparea de trei ori pe zi;
-protejarea de arsita si ploaie, in soproane;
-spalarea si stergerea ugerului inainte de muls;
-mulsul la grajd sau in locuri special amenajate numite padocuri;
-asigurarea cu asternut curat si uscat;
-tesalatul de doua ori pe zi, dimineata si seara;
-evacuarea gunoiului si a asternutului murdar de trei ori pe zi;
-aerisirea adapostului.

Niciun comentariu: