joi, 11 septembrie 2008

Referat Eclipsa

Eclipsa este intunecarea unui corp ceresc. Apare cand umbra unui obiect din spatiu cade pe un altul sau cand un obiect trece prin fata altuia, blocand lumina.
Eclipsa solara are loc cand luna trece printre Soare si Pamant.
Eclipsa lunara are loc cand luna trece prin umbra Pamantului.Si alte corpuri ceresti, in afara de Pamant si Luna pot avea eclipse. Planeta Jupiter cateodata blocheaza lumina solara a lunilor sale. De asemenea, lunile planetei Jupiter pot umbri cateodata planeta.

Eclipsa solara apare cand umbra lunii trece prin fata Pamantului. Umbra se misca de la vest la est in jurul Pamantului, cu o viteza de 2000 mile (3200 km) pe ora. Oamenii care se afla in calea umbrei pot vedea trei tipuri de eclipsa. Eclipsa totala apare cand luna este in totalitate in fata Soarelui. Daca luna se afla in cel mai indepartat punct fata de Pamant cand are loc eclipsa totala, eclipsa poate fi eclipsa inelara. In astfel de eclipsa, intunecimea lunii este doar in mijlocul Soarelui, lasand un inel de lumina in jurul ei. O eclipsa partiala apare cand Luna acopera doar o parte din Soare.

O eclipsa solara totala este este una dintre cele mai impresionanate vederi. Luna intunecata apare la marginea de vest a Soarelui si se misca incet in jurul lui. In momentul eclipsei totale, un nimb de lumini inconjoara Soarele intunecat. Acest nimb este corona Soarelui. Cerul ramane albastru, dar intunecat. Cateva stele si planete pot deveni vizibile de pe Pamant. Dupa cateva minute, Soarele reapare, iar Luna isi continua miscare inspre est. Perioada in care Soarele este total intunecat poate fi intre 2 minute si jumatate si 7 minute 40secunde.

O eclipsa solara nu trebuie privita direct, deoarece radiatiile solare pot afecta ochii.

Eclipsele lunare au loc cand luna trece prin umbra Pamantului. Eclipsa totala apare cand Luna trece in intregime prin umbra Pamantului. Eclipsa partiala apare cand doar o parte din Luna trece prin umbra Pamantului. O eclipsa lunara totala poate dura 1 ora si 40 minute. Eclipsa lunara poate fi vazuta pe timpul noptii, nu exista nici un pericol in a o privi.

Luna nu devine total intunecata in timpul eclipselor lunare. In multe cazuri, ea devine rosiatica. Lumina devine astfel, din cauza atmosferei si a a altor culori prezente in lumina Soarelui.

O eclipsa are loc atunci cand un obiect se interpune in fata altuia. O eclipsa poate fi totala sau partiala. Umbra unei eclipse are doua parti: umbra propriu-zisa (eclipsa totala) si penumbra (eclipsa partiala).

Eclipsa de Luna are loc atunci cand Pamantul se interpune intre Luna si Soare. Astfel, Pamantul blocheaza lumina solara si aceasta nu mai ajunge pe Luna. Acest tip de eclipsa poate avea loc doar cand e luna plina.

Eclipsa de Soare are loc atunci cand Luna blocheaza lumina solara si aceasta nu mai ajunge pe Pamant. O eclipsa de Soare nu poate avea loc decat atunci cand e luna noua. Eclipsa (totala) de soare se manifesta sub forma unei fasii inguste pe suprafata Pamantului, in rest eclipsa fiind partiala.
Soarele este mult mai mare si mai departe decat Luna dar marimea aparenta a lor este uneori egala (depinzand de orbita eliptica a Pamantului). In acest caz Soarele este acoperit in totalitate de Luna.

Eclipsele in astrologie

Eclipsele. De luna, de soare. Ele aduc schimbari foarte importante оn vietile noastre : nimic din ceea ce se оntвmpla оn timpul unei eclipse ori оn zilele premergatoare si, mai ales, de dupa eclipse nu este simplu.

Eclipsele sunt ca un fel de jokeri оn horoscop – ele schimba situatiile, оntotdeauna оn mod dramatic. Tot ceea ce urmeaza unei eclipse are mai multa "greutate", ne maturizeaza si ne оnvata. Eclipsele sunt mвna destinului оn viata noastra. Si nici macar nu trebuie ca o eclipsa sa aiba loc оn semnul tau ca sa te influenteze, dar daca, оntвmplator, cade оn ziua ta de nastere, anul ce urmeaza va fi un punct de rascruce оn viata ta.

Eclipsele duc la finalizarea – оn bine sau оn rau – a unor situatii care treneaza. Ele sunt... deznodaminte. Sunt felul оn care destinul оsi spune cuvвntul оntr-o lume оn care oamenii sunt convinsi ca viata ti-o faci tu si numai tu (ceea ce este foarte adevarat, numai ca eclipsa, ca si zodia, оl modeleaza pe "tu" din aceasta propozitie!).

Poate o slujba noua, poate o casatorie, poate o casa – oricum, ceva important se petrece sigur, si cel mai adesea fara vreun semn prevestitor, ci asa, deodata, ca si cum ceva s-ar amesteca оn viata noastra. Eclipsele te pot rasplati sau pedepsi. Ele, оnsa, оi fac оntotdeauna pe oameni sa fie mai "ei оnsisi", accentuвnd calitatile si defectele elementare ale zodiilor carora le apartinem. De exemplu, un Berbec va fi "mai Berbec decвt de obicei" оntr-o asemenea perioada.

De cele mai multe ori, ele "corecteaza" o traiectorie, ne fac sa оntelegem mai bine anumite lucruri, sa vedem adevaruri pe care nu le-am observat. Imaginati-va ca faceti un puzzle – viata voastra –, tot оncercвnd sa gasiti si sa potriviti piesele ca sa se оmbine... si la un moment dat, iata, cade din cer una dintre piesele puzzle-ului. E buna? E rea? E ceva оn plus si te poate face sa spui : "Da, acum inteleg! Оn sfвrsit, acum оnteleg!".

Eclipsele maturizeaza, prin evenimente bune sau rele. Prin оnceputuri si sfвrsituri. Astrologic, simbolic, moartea nu este decвt un alt оnceput. La fel si sfвrsitul unei relatii, оn care partenerul poate s-a schimbat de nu-l mai recunosti оn zilele eclipsei...

Desigur, ESTE posibil ca o eclipsa sa nu te afecteze direct. Dar ea afecteaza оntreaga societate. Оn trecut, oamenii erau mai atenti la ritmurile lumii si ale naturii, se temeau de eclipse si le respectau. Pe buna dreptate : viata capata un ritm mai alert оn preajma lor, e mai accelerata, toata lumea e mai altfel.
Si acum ajungem la sfatul cel mai important : nu actionati оn timpul sau sub influenta unei eclipse. Reactionati la evenimente, dar nu initiati proiecte sub mantia оntunericului.

Оn vechime se spunea ca nici un plan care este оnceput оn timpul unei eclipse, sau оn zilele de dinainte si dupa aceasta, nu va avea rezultatele dorite. Cвntariti ideile, dar nu luati hotarвri. Daca eclipsa este de luna, poate ca emotiile or s-o ia razna (o iau ele si cвnd e luna plina, daramite la eclipsa!). Asteptati un timp, macar o saptamвna, оnainte de a actiona sau de a lua o hotarвre.

Niciun comentariu: