miercuri, 3 septembrie 2008

Referat Principalele activitati agricole in America de Sud

Principalele activitati agricole cuprind doua mari domenii - cultura plantelor si cresterea animalelor - si numeroase subdiviziuni ale acestora. Cultura plantelor se remarca prin plantatiile de porumb (Brazilia), bananieri, trestie-de-zahar, bumbac, cafea si cartofi. In statele Andine agricultura prezinta un anumit specific, fiind axata pe cultura plantelor tropicale - foarte apreciate de catre europeni – care ocupa suprafete intinse in Bolivia, Peru, Columbia.

Agricultura din Peru cosntituie principala ramura a economiei statului. Se cultiva porumb, grau, orez, arahide si citrice. De asemenea, in zonele de coasta se cultiva cafea.

Cafeaua este o planta de cultura importanta in America de Sud. In Columbia se cultiva mai ales in solul fertil de la poalele Anzilor. Chile prezinta o suprafata folosita pentru agricultura relativ restransa, datorita reliefului muntos si a climei secetoase. Cea mai importanta regiune agricola este Marea Vale, campie centrala fertila si calduroasa, unde se cultiva cereale, lamaiul, portocalul, vita de vie si maslinul.

Brazilia este tara cafelei, a nucilor de cocos, a bananelor si a productiei de cacao. Agricultura este specializata in culturi ale caror produse sunt in mare parte exportate, precum arborele de cafea, de cacao si citricele. Cultura porumbului, clasata pe locul 3 mondial, cuprinde spatiile aflate la sud si la est de platourile inalte din centrul Braziliei, acolo unde se afla cele mai multe terenuri cultivabile ale Americii de Sud.

In Campia Amazonului, ocupata de padurea ecuatoriala, o parte a populatiei se ocupa cu extragerea laptelui de cauciuc din arborii de cauciuc. In zona pasunilor fertile centrale din Argentina, numite pampas, se cultiva cereale, in special grau. In Venezuela se practica culturi ale caror produse sunt destinate exclusiv exportului.

Cresterea animalelor constituie, de asemenea, o ramura importanta a economiei din aceste state. Principalele efective de animale sunt reprezentate de bovine, porcine si ovine.
In sudul Boliviei, pe platourile inalte ale Anzilor, cresc turmele de lama si alpaca, fermierii folosind atat carnea cat si lana lor.

Brazilia dispune de un numar mare de animale, care furnizeaza materia prima pentru industria laptelui, a conservelor de carne si a pielariei. Astfel, bovinele (locul 2 pe glob) sau porcinele (locul 3 in lume) se remarca dintre animale.

Cirezile de vite din pampasul argentinian - manate de gauchos - reprezinta una din principalele ale indeletniciri ale locuitorilor.

Peisaje agricole

Peisajele agricolese suprapun in linii mari cu ceea ce am putea numi peisaje rurale deoarece, tipul predominant de peisaj este in stransa legatura cu modul rural de locuire a teritoriului.

Principalele categorii de peisaje:
- Peisajele naturale, foarte putin marcate de om, sunt reprezentate in America de Sud in special prin jungla amazoniana, cel mai mare peisaj forestier din lume.
De-a lungul fasiei de coasta din Vest se intinde Desertul Atacama, cel mai secetos tinut de pe pamant, unde nu ploua aproape niciodata.
- Peisajele agricole cuprind regiuni cultivate intensiv in apropierea oceanului in N-E si S-E Braziliei, N Venezuelei si Columbiei si E Argentinei.

Niciun comentariu: